Polvi edestä: etummainen ristiside sinisellä, takimmainen punaisella.

Röntgenkuva polvesta, jossa on etummaisen ristisiteen vaurio. Kuvassa näkyy nivelnesteen määrän lisääntyminen (tähti) ja alkavat luupiikit (nuolet).

Röntgenkuva terveestä polvesta

Polven etummaisen ristisiteen repeämä on yleisimpiä koiran takajalan ontuman syitä ja pääsyy polven nivelrikon syntyyn. Ristisidevaurion seurauksena myös polven muita rakenteita voi vauriota.

Ristisidevaurioita esiintyy kaikenrotuisilla ja -ikäisillä koirilla. Etummainen ristiside voi katketa kokonaan tai osittain. Molemmissa tapauksissa niveleen alkaa kehittyä nivelrikkoa muutamassa kuukaudessa, mikäli vaivaa ei hoideta.

Koiran polvinivelen ANATOMIA

Polvea passiivisesti tukevia nivelsiteitä on neljä: polvinivelen keskellä sijaitsevat etummainen ja takimmainen ristiside sekä nivelen ulko- ja sisäsyrjällä sijaitsevat sivusiteet. Lisäksi polvessa on kaksi puolikuun muotoista nivelkierukkaa, jotka mm. toimivat iskunvaimentimina ja vakauttavat niveltä.

MIHIN ETUMMAISTA RISTISIDETTÄ TARVITAAN?

Koiran polven anatomia on hyvin samanlainen, kuin meidän ihmisten. Erona kuitenkin on painonvarauksen aikaiset voimat: ihmisillä ei ole samanlaisia kulmauksia kuin koirilla, joten ihmisen seistessä paino on suoraan nivelpinnan päällä, eikä nivelsiteisiin tule rasitusta.

Koirien sääriluiden nivelpinta on taaksepäin kalteva, joten koiran varatessa painoa takajalalle, reisiluu liukuu sääriluun nivelpintaa pitkin taaksepäin. Ristisiteet rajoittavat tätä liikettä. Lisäksi etummainen ristiside estää polven yliojentumista sekä sääriluun sisäänpäin kiertymistä.

koiran RISTISIDEVAURION SYNTY

Ristisidevaurion tarkka syy on tutkimuksista huolimatta huonosti ymmärretty. Altistavina tekijöinä pidetään mm. takajalkojen huonoja kulmauksia (suorat takajalat), sääriluun nivelpinnan suurta kulmausta sekä koiran ylipainoa.

Äkillinen traumaattinen vaurio voi syntyä esimerkiksi polven voimakkaasta yliojennuksesta koiran astuessa nopeassa liikkeessä kuoppaan tai polven äkillisestä kiertoliikkeestä tassun ollessa tiukasti maassa.

Vallitsevan käsityksen mukaan yleisin syy ristisidevaurioon on kuitenkin ristisiteiden etenevä rappeuma, joka ajan myötä johtaa osittaiseen tai täydelliseen etummaisen ristisiteen repeämään. Noin 40 – 50 %:lla koirista, joilla on etummaisen ristisiteen vaurio, tulee kahden vuoden sisällä sama vaurio toiseen polveen.

Ristisiteiden vaurioituminen yhtä aikaa on yleisempää tietyillä roduilla, kuten labradorinnoutajalla ja rottweilerilla.

Etummaisen ristisiteen vaurioituessa myös nivelkierukat voivat vaurioitua. Useimmiten nivelkierukat vaurioituvat kuitenkin hoitamattomissa ristisidevaurioissa (kuten osittainen ristisidevaurio, jota ei ole havaittu ajoissa), jolloin polven epästabiilius aiheuttaa nivelkierukkaan jatkuvaa ”murskavammaa”.

OIREET JA DIAGNOSOINTI

Koiran ristisidevaurion oireena on ontuma, kipu ja polven turvotus. Osittaisessa vauriossa ontuma voi olla vaihtelevaa ja ontuma voi loppua levossa. Ristisiteen täydellisessä vauriossa koira on yleensä lähes kolmijalkainen. Koira istuu tyypillisesti vaurioitunut jalka hieman ulompana, sillä se ei halua koukistaa polvea normaalisti.

Diagnoosi tehdään tyypillisten oireiden sekä huolellisen ontumatutkimuksen perusteella.

Eläinlääkäri tekee ns. vetolaatikkotestin, jossa testataan sääriluun siirtymistä suhteessa reisiluuhun. Testi voi vaatia rauhoituksen, sillä se voi tuntua koirasta epämukavalta. Kroonisissa vauriossa testi ei ole niin luotettava, koska polvinivelen ympärille muodostuu sidekudosta elimistön yrittäessä tukea epävakaata niveltä.

Röntgenkuvat auttavat diagnoosissa: röntgenkuvissa ei nähdä itse ristisiteitä, mutta lisääntynyt nivelnesteen määrä ja alkavat luupiikit viittaavat usein ristisidevaurioon.

 

Röntgenkuva polvesta TPLO-leikkauksen jälkeen. Nivelpinta on sahattu irti, käännetty neutraalimpaan asentoon ja kiinnitetty uudelle paikalleen levyllä ja ruuveilla. Sahauslinja on merkitty nuolella.

Röntgenkuva polvesta TPLO-leikkauksen jälkeen, kuva edestä. Sahauslinja on merkitty nuolella.
Röntgenkuva TTA-leikkauksen jälkeen. Sääriluun harjanne on sahattu irti ja siirretty eteenpäin, jonka jälkeen se on tuettu paikalleen levyllä sekä sahauslinjaan asennetulla korilla.

Koiran ristisidevaurion hoito ja ennuste

Konservatiivinen hoito, eli lepo ja kipulääke voivat riittää siihen, ettei koira enää onnu, mutta nämä eivät estä nivelrikon kehittymistä. Lisäksi polven epästabiilius rasittaa jatkuvasti nivelkierukoita.

Leikkaushoidolla pyritään saamaan polvinivel stabiiliksi. Suositeltavin hoitomuoto onkin ristisidevaurion korjaaminen leikkauksella.

Kirurgisia menetelmiä on useita. Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan ns. osteotomiatekniikoilla, eli tekniikoilla, joissa sahataan sääriluuta, saadaan parhaat tulokset ristisidevaurioiden hoidossa.

Eniten käytettyjä osteotomiatekniikoita ovat TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) – sekä TTA (Tibial Tuberosity Advancement) – menetelmät.

TPLO-menetelmässä sääriluun yläosa sahataan irti ja käännetään siten, että nivelpinnan kulma pienenee. Nivelpinnan kulman pienentyessä reisiluu ei pääse liukumaan sääriluun nivelpintaa pitkin taaksepäin koiran varatessa painoa jalalle. Tällöin etummaista ristisidettä ei tarvita. Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan TPLO – menetelmällä saadaan paras lopputulos.

TTA – leikkauksessa sääriluun harjanne sahataan irti ja siirretään eteenpäin, jonka jälkeen se kiinnitetään paikoilleen levyllä sekä sahauslinjaan asennettavalla korilla. Menetelmä perustuu siihen, että polven suora side estää reisiluun liukumisen sääriluun nivelpinnalta.

Leikkauksen jälkeen koira alkaa varata painoa jalalle 3-5 päivän kuluttua, mutta liikuntaa tulee rajoittaa siihen asti, että röntgenkuvissa sahauslinjan todetaan luutuneen riittävästi. Tämä tapahtuu yleensä noin kahdessa kuukaudessa.

Osteotomiatekniikoiden lisäksi on olemassa menetelmiä, joissa polvi tuetaan erityisompeleilla nivelen ulko- tai sisäpuolelta (ekstra- tai intrakapsulaarinen menetelmä). Näissä tekniikoissa on kuitenkin suurempi komplikaatioriski (mm. tuen pettäminen), joten ne eivät sen vuoksi yleensä sovi aktiivisille ja isommille koirille.

Ennuste toipumiselle osteotomialla tehdyn leikkauksen jälkeen on hyvä/erinomainen. Yksilölliset erot ja paranemisprosessit vaikuttavat ennusteeseen. Toipuminen vie kuitenkin aikansa, ja fysioterapialla on tärkeä rooli toipumisvaiheessa.

Polvinivelen biomekaniikka muuttuu osteotomiatekniikoilla tehdyssä leikkauksissa, mikä vaikuttaa koko raajan toimintaan. Fysioterapian avulla saadaan polvinivelen toiminta palautettua mahdollisimman hyväksi. Lisäksi fysioterapia auttaa hyvän lihaskunnon ylläpitämisessä sekä nivelen liikeradan säilyttämisessä.

Ristisidevaurion hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti koiran iän ja käyttötarkoituksen mukaan.

Ella Söderlund ja Simona Lilius-Lappalainen

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin AussieUutiset 1/2021 -lehdessä sekä  Parson – lehdessa 3/2021.