Vihdoin ja viimein sain leikattua pikkukissiltä munasarjat. Mariel toipui leikkauksesta hyvin, ja olisi leikkauspäivän iltana ollut valmis leikkimään kissakaverin kanssa. Oikeastaan ainoa paikka, jossa Mariel suostui olemaan rauhassa, oli jonkun kainalossa hellittävänä.

Narttukissa on sukukypsä n. 3,5 kk ikäisenä, jonka jälkeen se on kiimassa n. 2-3 viikon välein valoisana aikana. Leikkaamaton naaras saattaa merkkailla ja mouruta, ja mikä pahinta, pyrkii ulos. Jos kissa pääsee puikahtamaan ovesta, voi nopeasti olla edessä tilanne, jossa perheessä onkin monta kissaa…

Kissan sterilisaatio on leikkauksena pienehkö toimenpide, josta kissa toipuu nopeasti. Kissa ei yleensä ole kiinnostunut kovin kiinnostunut leikkaushaavasta, mutta leikkauksen jälkeen on hyvä pitää varmuuden vuoksi muutaman päivän ajan kauluria tai haavapukua.

Leikkauksen etuna on kiimojen loppumisen lisäksi myös märkäkohtu-riskin poistaminen, ja pentuna steriloidulla kissalla myös maitorauhaskasvainten riski pienenee. Kissan suositeltu leikkausikä on n. 4-6 kuukautta, koska kissa voi tulla tiineeksi jo ensimmäisistä juoksuistaan. Leikkauksen jälkeen energiantarve vähenee, joten kissa lihoo herkästi.

Mitä leikkauksessa sitten tapahtuu?
Ennen leikkausta kissan tulisi olla lyhyellä paastolla. Eläinlääkärissä kissan vatsasta ajellaan karvat ja alue pestään ja desinfioidaan. Leikkaussalissa kissan päälle asetetaan steriilit liinat suojaamaan leikkausaluetta. Leikkauksessa vatsaan tehdään pieni viilto, jonka kautta poistetaan munasarjat. Kohtu tarkistetaan, ja poistetaan, jos kohtu on epänormaalin kokoinen tai näköinen. Haava suljetaan usein itsestään sulavilla ihonsisäisillä tikeillä.