​Panosteiitti on itsestään rajoittuva luun ytimen tulehdus, jonka taustasyytä ei vieläkään tiedetä. Panosteiitista puhutaan myös koirien kasvukipuna.

Panosteiittia esiintyy eniten nuorilla, nopeasti kasvavilla suuri- tai jättirotuisilla koirilla, mutta sitä voi esiintyä myös pienemmillä roduilla, kuten kääpiösnautsereilla ja skotlanninterriereillä. Tietyt rodut ovat erityisen alttiita saamaan panosteiitin. Näitä rotuja ovat mm. saksanpaimenkoira, mastiffi, berninpaimenkoira, labradorinnoutaja, amerikancockerspanieli ja airedalenterrieri.

Taustaa

Panosteiitti on kivulias luun tulehdustila, jossa rasvaiseen luuytimeen tulee ”aukkoja” ja verisuonitus luuytimessä lisääntyy. Lisäksi verisuoniin aiheutuu jostain syystä verentungosta, ja paine luuytimessä kasvaa. Luun sisäisen paineen kasvaminen sekä luukalvon kipureseptoreiden aktivoitumisen epäillään olevan kivun syynä. Allaolevaa syytä ei tiedetä, mutta genetiikka, stressi, infektio, metabolia ja autoimmuunikomponentti voivat olla osallisina. Geneettisen alttiuden puolesta puhuu se, että saksanpaimenkoirilla panosteiittia esiintyy muita rotuja enemmän.

Oireet

Panosteiitin oireet alkavat usein hyvin äkisti, ilman taustalla olevaa traumaa, eikä lepo helpota oireita.

Panosteiittia esiintyy yleensä nuorilla, nopeasti kasvavilla koirilla. Tyypillisin ikä oireiden alkaessa on 5-12 kuukautta, mutta panosteiitti voi tulla jopa 2 kuukauden ikäiselle pennulle.
Joidenkin tutkimusten mukaan panosteiittia esiintyy uroksilla jopa neljä kertaa enemmän kuin nartuilla.

Tyypillisiä oireita ovat jalkaa vaihtava ontuma sekä kipu pitkien luiden tunnustelussa. Oireet voivat vaihdella lievästä ontumasta liikkumiskyvyttömyyteen. Ontuma voi alkaa akuutisti, eikä taustalla ole ontumista selittävää traumaa. Oireet etujaloissa ovat yleisempiä kuin takajaloissa: yleisimmin oireilevia luita ovat kyynär- ja värttinäluu, olkaluu sekä reisi- ja sääriluu harvemmin. Panosteiitti voi kuitenkin olla useassa luussa yhtä aikaa.
Lisäksi ruokahalu voi heiketä ja koira voi olla apaattinen. Oireet voivat helpottaa itsestään yhdessä jalassa ja ikään kuin siirtyä seuraavaan jalkaan.

Diagnoosi

Huolellinen yleistutkimus ja ontumatutkimus ovat tärkeitä, jotta muut ortopediset sairaudet (kuten hypertrofinen osteodystrofia, osteokondroosi, lonkkaniveldysplasia) voidaan poissulkea.
Panosteiitin alkuvaiheessa röntgenkuvat voivat olla täysin normaalit, tai lisääntynyttä tiiviyttä voi olla hieman luun ravinnekanavan ympärillä (tätä nähdään harvemmin). Muutokset röntgenkuvissa voivat näkyä päivien päästä oireiden alkamisesta, joten huolellinen ontumatutkimus on senkin vuoksi ensiarvoisen tärkeä. Seuraavassa vaiheessa röntgenkuvissa nähdään luuytimessä lisääntynyttä tiiviyttä, joka voi olla paikoittaista, kuin ”peukalon painumia”. Joskus voidaan havaita myös uudisluumuodostusta luun pinnalla. Muutokset häviävät 4-6 viikon kuluttua.

Röntgenkuvien muutoksilla ja oireiden vakavuudella ei ole havaittu yhteneväisyyttä, joten oireet voivat olla hyvinkin voimakkaat, vaikka röntgenkuvien löydökset ovat lievät, tai toisinpäin.

Hoito

Panosteiitin ajatellaan olevan itsestään rajoittuva sairaus. Koira voi kuitenkin olla hyvin kipeä, joten kipulääke ja lepo ovat usein tarpeen alussa.

Ennuste

Oireet kestävät kahdesta viiteen viikkoon. Panosteiitti voi uusia koiran nuoruusiän, loppuen viimeistään kahden vuoden iässä. Panosteiitilla ei tyypillisesti ole pitkäaikaisvaikutuksia.

Lähteitä:
DeCamp CE, Johnston SA, Dejardin LM, Schaefer SL. Brinker, Piermattei and Flo’s Handbook of small animal orthopedics and fracture repair. Fifth edition. Elsevier, St.Louis:2016;597-616.

Johnston SA, Tobias KM (toim.). Veterinary surgery: small animal volume 1. Second edition. Elsevier, Missouri: 2018.

Arthurs G, Brown G, Pettitt R (toim). BSAVA Manual of canine and feline musculoskeletal disorders. A Practical guide to lameness and joint disease. 2nd edition. BSAVA, Gloucester:2018.

Clinician’s brief. Panosteitit. https://www.cliniciansbrief.com/article/panosteitis

Normaali etujalka

Panosteiitin seurauksena luun tiheys on lisääntynyt kyynärluussa