Kirjallisuuskatsaus Ella Söderlund ja Helka Heikkilä

Koirien nivelrikon hoidossa käytetään tulehduskipulääkkeiden ohella erilaisia suun kautta annettavia nivelravinteita, joiden tarkoituksena on vähentää kipua ja lisätä nivelen liikkuvuutta. Tutkimustulokset nivelravinteiden tehosta koiran nivelrikon hoidossa ovat kuitenkin ristiriitaisia tai jopa puutteellisia. Eniten tutkimuksia on omega-3-rasvahapoista ja glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin yhdistelmistä.

Omega-3-rasvahapoista tehtyjen tutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia: kalaöljystä on todettu olevan hyötyä koiran nivelrikon hoidossa. Glukosamiini−kondroitiinisulfaatti-yhdistelmistä saadut tutkimustulokset ovat vaihtelevia.

Neljässä löytämistämme viidestä kontrolloidusta tutkimuksesta ei todettu eroa paranemisessa nivelravinnetta ja lumelääkettä saaneiden koirien välillä.

Kurkuman tehosta koiran nivelrikon hoidossa on tehty vain yksi tutkimus ja gelatiinihydrolysaatista kaksi tutkimusta.

Molemmissa tutkimuksissa tuotteista oli apua koiran nivelrikon hoidossa subjektiivisesti arvioiden, mutta voimalevyllä mitattuna ei havaittu eroa hoito- ja kontrolliryhmien välillä.

Denaturoimattomasta tyypin II kollageenista on osoitettu olevan hyötyä koiran nivelrikon hoidossa, mutta suurin osa tutkimuksista on arvioitu vain subjektiivisesti. Kurkumasta ja denaturoimattomasta tyypin II kollageenista tehdyissä tutkimuksissa on mukana kirjoittajia, jotka työskentelevät tuotetta myyvässä yrityksessä.

Metyylisulfonyylimetaanin, hyaluronihapon ja ruusunmarjarouheen tehosta koiran nivelrikon hoidossa ei ole lainkaan tutkimuksia.

Koko artikkelin voit lukea täältä